Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Begrebet ’plankultur’ kan defineres som de regler, normer, rutiner og hverdagspraksisser der er på spil i de kommunale planforvaltninger. Plankulturen sætter konkrete aftryk i vores byer og bygninger, der er de fysiske resultater af de planlægningsmæssige processer. Tesen bag dette projekt er, at vi ved at skabe et bedre samspil imellem de aktører, der er involveret i planlægningen og byggeriet kan optimere ressourceforbruget og udvikle en bedre planlægning, bedre bygninger og bedre byer.
Projektet har til formål at udvikle og indarbejde en ny planlægningspraksis i kommunerne. Det sker ved at anvende en række nye redskaber og værktøjer, som udvikles på baggrund af en undersøgelse af, hvilke barrierer og drivkræfter, der i dag er for udvikling af en ny og mere proaktiv, tværfaglig og samarbejdende plankultur i kommunerne. Formålet ligger derfor i umiddelbar forlængelse af Plan09, og projektet er på mange måder dennes arvtager.
Kommunerne bag projektet er Frederikshavn, Randers, Roskilde, Skanderborg, Skive og Svendborg samt kommunesamarbejdet Trekantområdet, der består af seks kommuner. Projektets initiativgruppe består af Bascon A/S, Dansk Byplanlaboratorium, KL, Roskilde Kommune og Skov og Landskab KU.
Som start på projektet er der blevet udarbejdet en Delphi-undersøgelse i de deltagende kommuner om barrierer og drivkræfter for en samarbejdende planlægning. En lang rækkeaktører har deltaget: politikere, direktioner, planlæggere, andre forvaltningsansatte, borgere, virksomheder, developere, konsulenter, repræsentanter for interesseorganisationer osv. De har alle givet deres beskrivelser af vigtige barrierer og drivkræfter for en samarbejdende planlægning, og resultatet fremgår af denne rapport.
Du kan læse om resultaterne i arbejdsrapportenBarrierer og drivkræfter for en innovativ plankultur i kommunerne af Karina Sehested og Dorthe Hedensted Lund.
Hent brochuren Projekt innovativ plankultur.
Projektet fik økonomisk støtte fra Realdania og forløb fra januar 2011 til juni 2013. Yderligere informationer kan fås hos projektleder Christian Broen cb@byplanlab.dk eller dir. Ellen Højgaard Jensen ehj@byplanlab.dk