Ansøger: Greve Kommune
Bevilget beløb: 335.000 kr.
Kontaktperson: Anna Ravn, annr@greve.dk
Projektperiode: 1. august 2024 til 30. maj 2025
Formål
Formålet er at undersøge, hvordan kommuneplanen kan fremme lysten til at bevæge sig til fods og på cykel ved at styrke de grønne strukturer i byen. Målet er at få folk til at bruge bilen mindre på de korte distancer (0-5 km), da brugen af bil er dominerende i dag. Teorien er, at en by med grønne stiforbindelser og -områder vil øge lysten til at cykle og gå. Projektet vil på sigt være med til at øge CO2-optaget med mere beplantning, samt reducere CO2-emissionen ved at flere benytter gang og cykel frem for bil.
Projektidé
Projektet vil kortlægge den grønne struktur i byen og stinettet i byen, og herefter arbejde med kommuneplanen til at styrke den grønne struktur langs stierne. Dette skal ske ved:
• at udpege Grønt Danmarkskort i byen,
• mindre skala skovrejsningsudpegninger i byen og
• arbejde med krav om procentvis andel natur/rekreativt areal i rammerne.
Kortlægningen af stinettet skal fokusere på ”missing links” i en mindre skala, der kan øge tilgængeligheden for gående og cykler. I Cykelstiplan 2021 er der allerede udpeget missing links i stor skala, og dette skal suppleres med alle de mindre. Der vil blive arbejdet med både private og offentlige grønne “lommer” i byen. I projektet forventes det også, at boligforeninger inddrages, da mange af de arealer, hvor der mangler forbindelser eller er potentiale for mere begrønning, er på boligforeningernes arealer.
Forventede resultater og eksempelværdi
Greve Kommune skal arbejde for at blive CO2-neutrale i 2050 og oplever udfordringer, som mange andre kommuner også oplever; at bilen er den fortrukne transportform i kommunen, at der er få offentlige grønne områder i byen og at naturen i byerne såvel som i det åbne land er under pres. Greve Kommune håber derfor, at den afrapportering, der skal være ifm. Plan22+ projektet, kan inspirere andre tilsvarende kommuner til at arbejde med at bruge kommuneplanen som strategisk styringsværktøj til at styrke den grønne struktur i byen, samt at få folk til at cykle og gå mere frem for at tage bilen.
De forventede produkter er
• Kortlægning af den grønne struktur i byen
• Kortlægning af stiforbindelserne i byen
• Eventuel inddragelsesproces med borgere, boligforeninger
Sammentænkning den grønne struktur og stiforbindelserne til brug i kommuneplanen. Herunder hvor og hvordan den grønne struktur langs stiforbindelserne kan styrkes, samt hvordan der med fordel kan arbejdes med missing links i mindre skala.
Status
Greve Kommune forventer at udbyde opgaven i august 2024. Yderligere vil Greve Kommune i september 2024 afklare, om der skal ske yderligere borgerinddragelse i projektet.