Ansøger: Herning Kommune
Bevilget beløb: 500.000
Kontaktperson: Helene Kjærsgaard, bekhk@herning.dk
Projektperiode: 1. august 2024 til 1. marts 2026
Formål
Projektets formål er at gøre os klogere på, hvordan kommuneplanen kan bruges som redskab til at understøtte udvikling af attraktive boligområder, samtidig med vi har omtanke for klimaet.
Projektet skal give både byrådet og medarbejderne ved Herning Kommune et mere kvalificeret grundlag at træffe beslutninger ud fra. Som grundlag for at understøtte udviklingen af et fælles sprog og en åben dialog om dilemmaerne ved udvikling af boligområder i Herning Kommune.
Projektidé
Gennem de seneste 20 år, er der bygget cirka 7000 boliger i Herning Kommune. Herning Byråd
ønsker at tiltrække og fastholde flere borgere for at sikre fremtidens arbejdsstyrke, blandet andet
gennem attraktive muligheder for bosætning og et godt hverdagsliv. Dette arbejde er forankret i
Herning Kommuneplan og i en målrettet, strategisk indsats for at styrke bosætningen
Herning Byråd ønsker også fremover at tilbyde nye og nuværende borgere attraktive boligområder med planlægningsmæssige kvaliteter. Hvordan gør vi det, samtidig med vi har omtanke for klimaet?
Projektets idé er at arbejde med ovenstående gennem følgende delmål:
- Overordnet belysning af konsekvenserne for klimaet (særligt i forhold til CO2-udledning) ved den hidtidige praksis for udlæg af boligområder i Herning Kommune
- Styrke samarbejde og vidensdeling imellem arbejdet med kommuneplanen og klimaplanen i Herning Kommune.
- Understøtte udvikling af et fælles sprog samt værktøjer, der kan understøtte en kvalificeret og nuanceret politisk drøftelse af dilemmaerne ved udlæg af samt rammer for anvendelsen af boligområder i kommuneplanen.
- Bidrage til at træffe mere vidensbaserede beslutninger ved udlæg af fremtidens boligområder i Herning Kommune.
- Understøtte muligheden for at arbejde på nye måder i Byrådet.
Forventede resultater og eksempelværdi
Projektet vil have en række del-leverancer i form af:
- Kvantitative og kvalitative analyser af CO2 udledning samt analyse af planlægningsmæssige kvaliteter af repræsentative og typiske boligområder i Herning Kommune.
- På baggrund af analyserne kan ikke-realiserede boligudlæg, der i dag er mindre attraktive, end da de blev udlagt, tages ud af kommuneplanen og erstattes af områder, der både er mere attraktive og hensigtsmæssige for klimaet.
- Identificering af de mest relevante dilemmaer i de politiske drøftelser ved udlæg af nye boligområder i Herning Kommuneplan – i forhold til ønsket om både at være en attraktiv bosætningskommune og tage hensyn til klimaet.
- Udvikling af fælles sprog og rum for drøftelsen af dilemmaerne, samt hvilket værktøj / metode, der fremover bedst muligt understøtter kvalificerede drøftelser og kloge beslutninger ved udlæg af boligområder i Herning Kommune.
Projektet forventes at have følgende eksempelværdi for andre kommuner:
- Da nyere boligområder ligner hinanden i mange kommuner, både i forhold til planlægning og konkrete projekter, har analysen eksempelværdi for andre kommuner.
- Et redskab / en metode til at understøtte den politiske drøftelse af udlæg af nye boligområder, kan inspirere til og understøtte tilsvarende drøftelser i andre kommuner.
- Et styrket samarbejde mellem kommuneplanen og klimaplanen kan sætte viden i spil på tværs, og for eksempel også understøtte formidling af viden om, hvordan eksisterende boligområder kan revitaliseres på en måde, der både gør dem mere attraktive samt understøtter mindre udledning af CO2.