Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder, Byplan Nyt 1, 2020
Danskerne er et handelsfolk, der ofte sætter lighedstegn mellem butikker og byliv. Og det gælder på alle skalaer. Vi mødes i provinsby-ernes bykerner og slås for at holde liv i de butikker der er tilbage, vi omlægger forstadens butikscentre og vi går sammen for at opkøbe de lokale købmandsbutikker i landsbyerne. Borgere organiserer sig i disse år omkring deres butikker. I bladet her kan du læse om aktive borgere i så forskellige kommuner som Morsø, Thisted, Skive og Lyngby- Taarbæk. Men samtidig med, at de mest aktive borgere organiserer sig omkring emnet, og samtidig med, at der er stor politisk bevågenhed, så handler de danske forbrugere i stigende grad på nettet og i de store aflastningscentre udenfor bykernerne. I sidste ende handler det jo om forbrugeradfærd.
... det er en tværministeriel opgave at skabe de bedste rammer for byerne."
Ikke overraskende er min pointe, at planlægningen alligevel kan spille en central rolle. Kommunerne kan udlægge rammer, der enten favoriserer de små eller store butikker – aflastningscentrene ved motorvejsudfletningerne eller butikkerne i provinsbyernes bymidter. Og de kan støtte udviklingen ved f.eks. at indgå privat-offentlige partnerskaber. Der findes en håndfuld rigtig gode eksempler i Danmark.
Man kan ikke vende udviklingen og få de gode gamle dage tilbage. Detailhandelsstrukturen har ændret sig, men med en strategisk planlægning og en aktiv bypolitik kan bymidterne styrkes. Selv med de bedste intentioner vil der komme flere tomme butikker, så man skal styrke handelslivet samtidig med, at man planlægger for at bruge nogle af arealerne til andre gode formål. Nogle byer skal have flere boliger, nogle skal have flere grønne områder, nogle byer kan styrke fællesskaber og kulturliv. Og nogle byer kan bruge deres kystsikring som løftestang, som det så smukt beskrives her i bladet. Og allerbedst er det, hvis der skabes synergi mellem de forskellige tiltag. Det er det, planlægning handler om.
En af pointerne i Byplanlaboratoriets høringssvar til evaluering af planloven er, at det er en tværministeriel opgave at skabe rammer for byerne. Den kan passende løftes med afsæt i erhvervsministerens annoncerede initiativ: Partnerskaber for levende Bymidter.
Lad os få samlet alle gode kræfter omkring den store udfordring, det er at omstille vores byer til fremtidens detailhandelsstruktur – og lad os så få en planlov, der i det mindste ikke spænder ben for de gode intentioner.
Ellen Højgaard Jensen direktør for Dansk Byplanlaboratorium