Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Jeg har lige deltaget i de danske planchefers årsmøde. I år var overskriften: Udfordringer i offentlig ledelse med løsningen af tidens vilde problemer. Tak for invitationen og tak for kaffe!
Det var på en gang nogle rigtig hyggelige, berigende og opløftende dage og på samme tid en hårrejsende oplevelse. Det gode var, at plancheferne tydeligvis ser sig selv som vigtige forandringsagenter i den store omstilling, vi som samfund står overfor. Den fysiske planlægning er nødvendig, hvis vi skal håndtere og leve med de store samfundskriser og vilde problemer. Jeg skriver med vilje ikke løse. For klima og biodiversitetskriserne kan efter min bedste overbevisning ikke løses eller fikses. De kan kun bremses og håndteres. FN ́s klimatopmøde i Egypten peger også entydigt i den retning.
Det er december, og vi sparer på gadebelysning og julelys. Vi gør det, fordi vi står midt i en energikrise. Der er på den længere bane også indgået en aftale om grøn strøm og varme, og der skal nedsættes et helhedsorienteret udvalg, der skal se på fremtidens multifunktionelle landskaber. Staten har spurgt kommunerne om deres muligheder for at opstille anlæg til vedvarende energi og vil komme med et bud på, hvor de kan ligge. Det skal ske i samarbejde med de lokale, og der vil blive nedsat et rejsehold.
Planlæggerne kan vise sig at blive fremtidens helte – hvis de ellers kan råbe politikerne op!
Der er mange gode tiltag på tegnebrættet, og jeg håber, at en ny regering vil se helhedsorienteret på den fysiske planlægning af byer og landskaber. Det er ikke kun energi, der skal ses og planlægges i en stor skala. Der er nok af vilde problemer.
Så er det bare ikke så godt, at vores demokrati er i krise. Sigge Winther Nielsen, der har skrevet bestselleren om entreprenørstaten, kunne på mødet fortælle os, at dansk politik står midt i et paradoks. Problemerne bliver stadig vildere samtidig med, at der føres mere og mere pseudopolitik. Heldigvis havde Sigge Winther Nielsen også et bud på en kur. Han anbefaler, at vi arbejder med 3 V ́er: vision, viden og vedholdenhed. Det er redskaber, som gode planlæggere altid har benyttet sig af. Fingerplanen, som beskrives i dette nummer af Byplan Nyt, har netop disse kendetegn.
Når jeg skriver, at mødet både var forstemmende og opløftende, så er det, fordi de redskaber, som planlæggerne ligger inde med, er mere aktuelle end nogensinde. Det tegner godt for vores fag. Planlæggerne kan vise sig at blive fremtidens helte – hvis de ellers kan råbe politikerne op!
Sigge Winther Nielsen rundede i øvrigt af med at sige, at det i virkeligheden handler om at være et godt menneske, og at den næste institution, vi skal bygge op, skal være en institution, der kan give en krammer.
Helt personligt vil jeg gerne give en krammer til alle dem, der har støttet Byplanlaboratoriet i de sidste 17 år. Det har været fantastisk. Jeg har valgt at give stafetten videre, men vi ses derude blandt de vilde problemer. Der er nok at tage fat på.
Ellen Højgaard Jensen, direktør for Dansk Byplanlaboratorium