Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
LEDER, Byplan Nyt 4 2023
To temaer kommer til at spille en langt større rolle i vores planlægning fremover. Dels hvordan byplanlægning i højere grad understøtter CO2 reduktion og klimaforandringer, dels hvordan vi udvikler de demokratiske processer til at være processer, der bidrager og beriger de beslutninger der træffes.
I 2023 har fokus været på demokrati og planlægning, i 2024 er temaet klima og kvalitet.
Om demokrati og planlægning har vi fået en større forståelse for nuancerne. At der er mange stemmer som er vigtige for byudviklingen og at vi slet ikke får fat i alle med de metoder og redskaber vi bruger i dag.
Vi udbyder et kursus i foråret 2024, hvor vi blandt andet vil sætte fokus på hvordan vi får flere med i de processer, der er omkring byudviklingen mere bredt, så det ikke kun er i de formelle høringsfaser, men også i en lang række af andre processer, hvor vi kan involvere civilsamfundet i planlægningen af byer og landskaber.
”Demokrati er ikke noget vi leger” som Johan Galster fra We do democracy siger, betyder også at vi skal tage demokratiet mere alvorligt. Vi skal udnytte den viden borgerne har om deres hverdag til at få større værdiskabelse ind i projekterne. Demokrati og planlægning er noget vi kommer til at arbejde videre med i 2024 sammen med temaet klima og kvalitet.
Hvordan skal vi bo i fremtiden? Hvordan indretter vi os i byer og på landet? Hvordan ser fremtidens landskaber ud? Energiplanlægning, erhvervsplanlægning, klimatilpasning, mobilitetsstrategier, kulturmiljø analyser, bosætningsstrategier etc. er alle dele af den fysiske planlægning. En planlægning som får et markant anderledes udtryk, når klimamål er vores fundament. Det medfører en stærkere helhedstænkning på tværs af forvaltninger og fagområder.
Så hvad batter, når vi taler om klima og kvalitet i planlægningen? Hvordan ser fremtidens arealanvendelse og bygningsmasse ud? Og hvordan får vi flere med ombord i samtalen? Hvordan skaber vi øget forståelse og handling blandt borgere, andre forvaltninger, udviklere og virksomheder?
Det er spørgsmål vi kommer til at stille, når vi i 2024 sætter ekstra fokus på klima som det fundament vi planlægger ud fra. Håber vi ses til nogle de mange kurser, konferencer og debatarrangementer som vi har på plakaten i 2024
Tina Saaby, direktør for Dansk Byplanlaboratorium