Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder fra Byplan Nyt 1, 2017
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen har udtalt at byfornyelsen bør afskaffes. Det var i forbindelse med, at midlerne blev målrettet yderområderne. "Folk flytter væk, fordi de søger uddannelse og job. Derfor er det forkert at tro at man kan bremse den udvikling ved at gøre noget ved boligerne“ sagde han før han blev boligminister. Så kan det ikke undre, at midlerne nu er under kraftig beskæring.
Jeg mener at ministeren her overser de beboere, der lades tilbage, og dem der ønsker at blive. De bliver naboer til ruiner, slum, tomme butikker, ligegyldighed og forfald, hvis vi bare lader stå til. Derudover er det vigtigt at bide mærke i, at der stadig er mange utidssvarende boliger uden bad og med toilet på bagtrappen.
Jeg har den glæde at komme rundt i de danske kommuner og jeg har set, at byfornyelse er et utrolig virksomt redskab hvor investeringerne ofte breder sig som ringe i vandet. Statens Byggeforskningsinstitut har da også dokumenteret, at hver gang der investeres en off entlig krone, så kommer der tre en halv krone tilbage i private investeringer.
" Vi kan ikke bremse flytningen fra land til by ved hjælp af byfornyelse, men vi kan og skal skabe ordentlige fysiske rammer og gode levevilkår, der hvor folk rent faktisk bor.
I dette nummer af Byplan Nyt kan du læse om Græsted, der har fået helt nyt liv gennem en relativt beskeden investering. Et godt eksempel på, at stoltheden og ejerskabet kan genopbygges. Vi skriver også om Vordingborg kommune, der bruger områdefornyelse og forsøgsmidler til at styrke deres samarbejde med de landsbyer, der oplever fraflytning. Her er nedrivninger og forskønnelse med til at skabe ny kvalitet og sammenhæng i lokalområderne.
Men måske er det snart slut med de gode eksempler. Dele af jobpræmieordningen skal finansieres via byfornyelsen – og de sidste millioner er på spil i forbindelse med vedtagelse af bandepakken. Det kan betyde, at byfornyelsen lægges helt død indtil 2020, hvor regeringen vil genindføre en ramme på 80 mio. kr. årligt. I skrivende stund er forhandlingerne om bandepakken gået i stå fordi KL og rigtig mange borgmestre har råbt vagt i gevær.
Jeg håber, at det hjælper. Vi kan ikke bremse flytningen fra land til by ved hjælp af byfornyelse, men vi kan og skal skabe ordentlige fysiske rammer og gode levevilkår, der hvor folk rent faktisk bor.
Ellen Højgaard Jensen Direktør for Dansk Byplanlaboratorium