Ansøger: Frederiksberg Kommune
Bevilget beløb: 450.000 kr.
Kontaktperson: Thomas Reinwald Sørensen, thso05@frederiksberg.dk
Projektperiode: August 2023 - December 2024
Formål
Formålet med pilotprojektet "Urban LCA" på Frederiksberg Hospital er at udvikle et værktøj, der sigter mod at kortlægge og kommunikere klimabelastningerne ved områdets udvikling og transformation. Værktøjet skal desuden demonstrere potentialet for alternative løsninger og tiltag, der kan mindske CO2-udledningerne ved byudviklingsprojekter og forbedre biodiversiteten.
Projektidé
Projektet indebærer udvikling af en betaversion af et bæredygtighedsværktøj, Urban LCA, der skal fungere som et støtteværktøj i planlægningen for kommende byudviklingsprojekter. Værktøjet skal danne grundlag for et videre arbejde med et operationelt og simpelt værktøj, der kan anvendes på byområder ift. klimabelastning og øget biodiversitet. Værktøjet vil i projektet blive anvendt på en konkret udviklingsplan for Frederiksberg Hospitalsgrund.
Projektet omfatter identifikation af elementer, der kan måles ved hjælp af LCA-metoder, afsøgning af best practices, og udvikling af Urban LCA-værktøjet samt case analyse af Frederiksberg Hospital, hvor værktøjet vil blive benyttet til at identificere de store miljøsyndere i transformationen og de bedste muligheder for at forbedre resultaterne.
Forventede resultater og eksempelværdi
I projektet udvikles en betaversion af et værktøj til beregning af LCA på byområdeniveau. Projektet formidles og deles i et ’open source’ format, der konkretiserer data for det konkrete projekt samt findings, tiltag og metoder, så andre byudviklingsprojekter kan drage nytte af værktøj og læring fra projektet. En vigtig ambition er at skabe et åbent værktøj, der kan deles på tværs af kommuner og give praktisk støtte til bæredygtig byudvikling. Projekt vil levere mere viden om faktorer, der påvirker klimaet og biodiversiteten i byudvikling, og det vil fungere som et vejledende eksempel for andre lignende projekter i Danmark og internationalt.