Ansøger: Odense Kommune
Bevilget beløb: 400.000 kr.
Kontaktperson: Marianne Tonim Nielsen, mnie@odense.dk
Projektperiode: August 2023 - December 2024
Formål
Pilotprojektet har til formål at udvikle det faglige grundlag for at vurdere, prioritere og diskutere, hvordan klimahensyn kan kombineres med arkitektonisk kvalitet, og hvordan det kan indarbejdes i den fysiske planlægning. En ny guide til dialogen med bygherrer og rådgivere skal samle og tydeliggøre ambitionerne om at forene klimavenlig byudvikling med høje arkitektoniske standarder og en fortsat fortætning af bystrukturen. Guiden lanceres som en del af Kommuneplan 2024-2036.
Projektidé
Pilotprojektets idé bygger på, at det er en udfordring, når kommunen skal arbejde med den klimavenlige by, hvor planlægningsværktøjerne ikke er tilstrækkelige. Som supplement til de eksisterende værktøjer vil kommunen som en del af kommuneplanen udarbejde end guide til dialog om, hvordan en mere klimavenlig by kan forenes med kommunens ambitioner om høj arkitektonisk kvalitet og en fortætning af eksisterende bystrukturer. I projektets første fase afdækkes temaer, der kan indgå i guiden, og der indhentes viden og inspiration. I næste fase udvikles selve guiden, som herefter skal behandles politisk og indarbejdes i den kommende kommuneplan. Undervejs gennemføres dialog med udvalgte af byggeriets parter og andre kommuner.
Forventede resultater og eksempelværdi
Projektets hovedleverance udgøres af en bygherre guide, som suppleres med afrapportering af videns- og analysefasen. Bygherreguiden vil i tilblivelsen tage afsæt i Odense som case, men det er en klar forventning, at viden og erfaringer indhentet og struktureret i processen kan være til gavn for også andre kommuner. Andre kommuner vil kunne ”låne” af værktøjet og tilpasse det den enkelte kommunes bystruktur, skala mv. Odense vil undervejs, men også efter pilotprojektet og i det omfang det er driftsmæssigt muligt stille viden og erfaringer til rådighed for andre kommuner.